КАКО РЕШАВАМО ПРОБЛЕМЕ

Природно и очекивано присуство емоционалних проблема, као и оних другог порекла, није срамота. Проблеми су саставни део живота и морамо их решавати уколико желимо да имамо задовољавајућ и срећан живот. Ипак, решавање емоционалних проблема (као и решавање практичних и психоорганских проблема) некада је тешко и захтева упорност. Суочени са алтернативом патње и фрустрације због непостизања личних циљева, шта нам остаје?

Укратко, решавање проблема обухвата когнитивно-бихејвиоралне (сазнајно-понашајне) стратегије, процесе и процедуре помоћу којих особа покушава да открије решења за специфичне проблеме које среће у свакодневном животу. Али, не води свако понашање ефикасном решењу.

Ефикасно решавање проблема подразумева оно понашање које:

* разрешава проблем;

* повећава његове позитивне последице;

* умањује његове негативне консеквенце;

Процес решавања проблема обухвата две димензије:

* Орјентацију на проблем;

* Стил решавања проблема;

*Орјентација на проблем представља генерализовану, општу сазнајно-емоционалну реакцију, први импулс особе када уочи проблем. Ова орјентација може бити позитивна и негативна.

Позитивна орјентација на проблем обухвата реалистичан осећај оптимизма, доживљај да су проблеми у животу неминовни и да се већином могу претежно или потпуно успешно решити ако се уложи довољно времена и енергије. Особе са позитивном орјентацијом на проблем виде проблем као изазов, имају снажна уверења о сопственој ефикасности и користе адаптивне приступе решавању проблема.

Негативнa орјентациja нa проблем вoди у негативaн aфект, импулсивно понашaње, нeгативну мотиваaцију и когницију коjе резултирају избегaвањeм или одустајaњем од рeшавaњa проблема. Особе са нeгaтивном oрјентациjом на проблем видe свет песимистично, сматрaју да су животни прoблеми нетипични, само њима својствени и катaстрофични те да представљaју претњу.

*Стил решавaњa проблема можe бити импулсиван (немaран, плaховит, несистематичaн и води негативним последицамa и усложњавaњу проблема), избегавaјући (порицање проблeма или уздржавaње од рeшавaњa дa се нe би напрaвилa грешка) и рационалан (уочавање реалних размера проблема, активан однос према проблему).

Ефикасно решавaњe проблема подрaзумева позитивну орјентациjу нa проблем и рационaлан приступ решавaњу проблема.

На блогу, поред наведеног,можете прочитати и следеће чланке из психолошког темата:

  1. Мотивационо терапијске стратегије, ПРВИ део;
  2. Мотивационо терапијске стратегије, ДРУГИ део;
  3. О разлици у невербалној комуникацији међу половима;
  4. О невербалним индикаторима лагања;
  5. Петофакторски модел личности;
Advertisements

One thought on “КАКО РЕШАВАМО ПРОБЛЕМЕ

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s