ПАРАДИГМА ВУЛИН

У општој атмосфери завереничког духа и хронифицираног неповерења у политичку класу на власти, атмосфери арогантно обилованој неумољивим утиском о личној, моралној и политичкој малодушности као и антинационалним, капитулантским перспективама гласноговорника политике прихватања реалности, необично тихо, бледо и незапажено, готово бојажљиво и са прећутним извињењем на уснама, регистрован је интервју шефа канцеларије за Космет, господина Александра Вулина.

Иако тај интервју објављен у недељнику Време премного говори о интервјуеру, особи чије име нећемо спомињати, аутор ових редова налази да поред реченице „За нас постоје само легалне српске институције (на КиМ) и оне неће бити укинуте“, реченице која је стављена у први план и накратко прелетевши преко медијског неба Србије, враћена у дубоку тишину, вреди нагласити нешто сасвим друго (исти интервју) по чему претходна изјава господина Вулина добија пуно, државничко значење: „Време је пред нама. Историјски народи се разликују од осталих по томе што не одустају од својих интереса ако се не остварују истог тренутка када би то желели. Остали дижу руке чим наиђу на прву препреку“.

Након бруталног и бесловесног урушавања крхке али јасне државне политике оличене у националном становишту Војислава Коштунице, спроведеног од стране претходне владајуће олигархије током њеног четворогодишњег харања Отаџбине, ово је изјава која прва и једина, за сада, индицира дисконтинуитет са политиком режима Бориса Тадића. Зашто? Ако ни због чега другог, а оно због више него јасног дистанцирања од осионо утериване парадигме „прихватања реалности“ која живот, па наравно и политички, своди на кукавично „сада и овде“.

Далеко смо још увек, дакако, од одговорне, озбиљне, дугорочне националне политике, али ова искра наговештаја сведочи о ономе што је у тој политици нужно, наравно, не и довољно. Остаје још увек нејасно (последица је то вишегодишњег неповерења у доследност политичких принципа највећег броја политичких актера на српској политичкој сцени) у којој мери је наречени став господина Вулина израз дубоког политичког уверења и високе моралне надмоћности, а у којој мери је последица подразумевајућих обавеза које проистичу из дужности поштовања Устава. И управо по тој специфичној карактеристици, рекло би се разлици, моћи ћемо, поред осталог, да судимо о учесницима у нашем политичком миљеу и нашим надама о коначнојј судбини нашег Космета и читаве наше Отаџбине. Аутор ових редова, понукан између осталог и наведеном изјавом господина Вулина, дубоко верује да ћемо појединце које краси историјско-национални идентитет пре свега познати по одустајању од опсесивног позивања на Устав. У овој правно-јеретичкој идеји смештен је парадокс наше актуелне политичке платформе према косметском питању. И ако хоћете, парадокс родољубља.  Елем, оног часа када се политичка класа уопште а особито она која је сада на челу државе, окане сувишног гласнозборења о Уставу као подштапајућој форми која је обавезује на заштиту територијалне целовитости земље (Устав је формално правни акт који на правни начин регулише отпор људским слабостима, а то значи само да се политичари – не сви – позивајући се на Устав, плаше законских санкција које из кршења Устава следе) и пређе на историјска, вредносна и морална начела због којих се, када је реч о Космету (и држави уопште), не смеју правити „болни компромиси“ у најави, можемо бити сигурни да имамо метафизички профилисану власт.

И, да не останем недоречен, апсолутно је важно поштовати Устав и ниуком случају не покретати иницијативу за његову промену, али је још важније и без Устава и пре Устава имати свест о месту Косова у нашој колективној и појединачној историји. Устав у том случају представља само правни контекст у којем је смештен лични и национални морални императив.

Господин Вулин је својом изјавом индицирао такав капацитет. Остаје нада да неће остати усамљен. И зебња да ће бити пострањен. У том случају, дуго још нећемо искорачити из маја 2008.

Advertisements

8 thoughts on “ПАРАДИГМА ВУЛИН

 1. BIlo je na ovom blogu u poslednje vreme nista manje dobrih tekstova od ovoga, pa nesto bas (cast izuzecima) i nisu prenoseni.

  P.S. Na stranu sad ovaj znacajan istup g. Vulina, cuo si za odluku da se Srbija ubuduce pojavljuje na skupovima na kojima je „kosova“ predstavljena bez fusnote ?

  Свиђа ми се

 2. Да, чуо сам. Ништа неочекивано, на жалост, Таквих потенцијала нове владајуће гарнитуре смо се управо прибојавали и о њима свој критички став благовремено износили. Има на ту тему и неколико текстова на овом блогу…
  У томконтексту, овај „инцидент“ Вулин нејасно штрчи и уколико није у питању велика игра у којој и сам учествује, Вулин је већ прошлост. На жалост, и ако није по среди велика игра, такође је прошлост.

  ПС. Збиља је част и признање када „свратиш“ на Овај Блог.
  Захвалан, пријатељски, С.Трифуновић

  Свиђа ми се

 3. Ma nije mi jasno zasto se dize velika prasina oko ove ostavke i mirne predaje Kosova.Ako ste gosn Trifunovicu u zadnjih godinu dana prelazili „granicu“ i isli u tom pravcu znali bi ste da sav ne srpski zivalj ima , pored srpskih ,licna dokumenta tzv “ Kosovo republike“ i da svi koji rade na toj teritoriji imaju registrovane radnje i preduzeca uvedena u apr tzv republike.Ostaje samo jedna konstatacija da oni koji su tih godina prodali Kosovo sada su ga samo predali .Pozdrav

  Свиђа ми се

  • Некако ми се чини да је ово доста поједностављено тумачење процеса одузимања Космета од Србије.
   Ви говорите, господине Тодоровићу, о последицама нечега што је само крајњи исход вишедеценијског пројекта а запостављате историју, културу, духовност и десетине и десетине милиона Срба који су умрли или дали живот са косметским заветом у срцу. Такође, не узимате у обзир ни тапијске документе према којима више од 60% земље припада Србима.
   И најзад, као да пренебрегавате чињеницу да је Космет „припао“ Албанцима након војне интервенције којом је део Србије окупиран.
   ИТД… ИТД….ИТД…
   Поздрав.

   Свиђа ми се

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s