ВРЕМЕ КАПИТУЛАЦИЈА

Фотографија: tanjug.rs

И док човек који је национ увео у ланац безусловних капитулација потписује, коначно, и последњу, овога пута своју личну (унутарпартијску) капитулацију, његов наследник на месту првог човека државе се у име привржености безалтернативном путу Србије, управо спрема да процес капитулирања подигне на „виши ниво“.У невештим фразеолошким акробацијама обојице, капитулантске намере су представљене као врхунска премудрост политичких подвижника којима ништа на срцу није милије од странке (првом), односно Отаџбине (другом). Недвосмислен континуитет карактера капитулантских политика, првог на партијском, а другог на националном плану, управо супротно од оног како до ономад њихови положаји бејаху, на метафоричан начин (а метафоре су опасна ствар) реактивира од јавности привремено прикривену и стрпљењем ушушкану творчеву идеју о формирању коалиције која ће важан и драматичан посткапитулантски период учинити парламентарно стабилним и политички извесним. Наиме, осим што је првом, док је капитулирао у име оног што је другом сада највећа дужност, било сасвим све једно шта ће рећи Народ, тако ни сада не мари шта о његовој актуелној капитулацији мисли чланство које га подржава. Управо као што ни другом, док је капитулирао морално у странкама које је предводио, свакој на посебан начин, није било важно шта ће рећи чланство, тако ни данас не обраћа пажњу на Народ који га је изабрао. У том циничном игнорисању стварности својственом пораженима (пораз је у пројектима које креира покровитељ нужност), смештен је и сав неискоришћени капитал последњих парламентарних избора, као залог за непредвидљиву посткапитулантску епоху. А она управо почиње. Подизањем преговора са представницима тзв. самопроглашене републике Косово на „виши ниво“ и епилогом који не може бити другачији од оног који ће наредних дана верификовати супруга човека који је био председник земље која је предводила НАТО бомбардовање Србије, а који ћемо за унутрашње политичке прилике називати државном платформом, непосредно улазимо у период који ће у првој половини наредне године бити окончан коалицијом капитулација. Биће то круна пројекта започетог током 2008. године на састанку првог и другог када је започет Пројекат двојник. Како ће на све то реаговати човек који се са званичне српске стране први јавно сусрео са оним чије је име ономад (неисписано), симболично било величано на транспарентима на једном стадиону у делу Старе Србије, није ни од какве важности. Лаковерност није само привилегија поражених, већ и победника. Којих више неће ни бити. Иако их буде!

 

Повезани текстови: ХОЋЕ ЛИ ЕДИП НАПУСТИТИ ТЕБУ?

Повезани текстови: ПРОЈЕКАТ ДВОЈНИК

Повезани текстови: САМО ДА СЕ ЈЕДАН ЧОВЕК НЕБИ ВРАТИО

Advertisements

10 thoughts on “ВРЕМЕ КАПИТУЛАЦИЈА

 1. @“ВРЕМЕ КАПИТУЛАЦИЈА…“

  …i „velikih“ koalicija :

  „„Мислим да је добро да Демократска странка бар годину проведе у опозицији
  да би кристализовала своје ставове, а после може да уђе у владу са Српском напредном странком”, рекао је Тадић.

  Његово уверење је да је Либерално-демократска странка природни савезник ДС-а („Али требало би да пристане на моје четири тачке косовске политике”), као и да је сарадња са СНС-ом нормална…“

  http://www.politika.rs/rubrike/Politika/Tadic-Ako-se-dogovorimo-podrzacu-Dilasa.sr.html

  Свиђа ми се

  • „…Недвосмислен континуитет карактера капитулантских политика, првог на партијском, а другог на националном плану, управо супротно од оног како до ономад њихови положаји бејаху, на метафоричан начин … реактивира од јавности привремено прикривену и стрпљењем ушушкану творчеву идеју о формирању коалиције која ће важан и драматичан посткапитулантски период учинити парламентарно стабилним и политички извесним…“

   „…непосредно улазимо у период који ће у првој половини наредне године бити окончан коалицијом капитулација…“

   Поздрав!!!

   Свиђа ми се

 2. Нажалост, стара ствар се понавља милион путау досадашњој историји. „Риба смрди од главе“, каже стара изрека. Тако да каква нам је „елита“ таква нам је и власт. Док год су неквалитетни људи наши управљачи, боље нам бити неће….:)

  Свиђа ми се

  • Поштовани г-дине Тадићу,

   веома много се говори о тзв. политичкој, економској и интелектуалној елити.
   Нико и не помошља да прозбори о најважнијој, рекло би се, основној, из које потом системски проистичу остале, ВРЕДНОСНОЈ елити. Када се васпостави таква елита (наравно, и под условом да промовише узвишене, племените. хумане и надасве традиционалне вредности), престаћемо да говоримо о квазиелити, псеудоелити… и да термин елита стављамо под занке навода, како сте и Ви, оправдано, учинили. То ће бити почетак. До тада ваља чувати преостале искре правих вредности. Драгоценије су него што и мислимо, јер можда управо у њима лежи клица опстанка савремене цивилизације? Ко зна.

   Срдачан поздрав,
   С.Трифуновић

   Свиђа ми се

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s