АТИНСКЕ ШУМЕ БОРИСА ТАДИЋА

Борис Тадић мора коначно разумети да је својим егоистичним, антинационалним непочинствима све време био родоскрвни саучесник у потписивању оптужнице против сопственог Народа.
Фотографија: srpskikulturniklub.com

Када се Борис Тадић, тобож епохално државнички, а заправо врло дириговано, недалековидо, исхитрено и без гарантоване узајамности поступка извинио грађанима Хрватске  због злочина у протеклом рату – рекавши, у специјалном интервјуу за емисију „Недјељом у два“ Хрватске телевизије, да свим грађанима Хрватске и свим припадницима хрватског народа, које су учинили несрећнима припадници његовог народа, упућује извињење и преузима за то одговорност – не мали део нашег Народа је наслутио да ће коначни епилог трагичног самопонижавања морати да се одигра не у загребачким банским дворима узвратним извињењем… нити у творчевим, бриселским лабораторијама престанком уцењивачког стезања омче око врата српског достојанства, нити у хладним, хашким катакомбама васкрснућем права и правде, па чак не ни у српском парламенту разумевањем судбоносне нужности подвлачења последње,

Током операције „Олуја“ са територије РСК коју је заузела хрватска војска избегло је преко 250.000 Срба. Извор: http://sr.wikipedia.org/sr/
Фотографија: blic.rs

непрекорачиве црвене линије националних интереса, већ у интимним монолозима сваког од нас (а понајвише и понајпре наше политичке класе) са парадоксом родољубља, оном моралном категоријом која чак и онда када је не видимо и/или је привремено заборављамо – оваплоћује и прожима сваки државно-политички акт, сваку државно-политичку идеју, сваку усамљену мисао која се односи на Отаџбину, независно (а свакако у складу) од националних, нормативно-правних оквира. У оном узвишеном, присном и обавезујућем шапату са историјом сопственог Народа и геном који одређује њену повесну и националну специфичност.

Ово стога што не смемо сметнути са ума да су готово сви званично промовисани ставови ондашњег председника државе (као и актуелног, на жалост) са становишта моралних дужности

Борис Тадић, човек који се извинио Хрватским грађанима, не питавши никога да ли има права то да учини онда када тај „добар државнички гест“ представља посипање соли по незацељивој људској и националној рани.
Фотографија: srpskikulturniklub.com

према својој земљи и свом народу били (и остали) драматично удаљени од друштвеног консензуса са сопственом историјом и из ње проистеклим националним идентитетом, као и да све време заправо говоримо о Слободи која је у конкретној изјави експредседника, као и у многобројним изјавама  о ЕУ и јужној српској покрајини сведена на злослутну мутацију видовданског ДНК, иначе дубоко уроњеног у целокупни, колективни, духовно-морални генотип нације.

И стога још  што лаконски однос ове двојице (претходног  и садашњег председника државе, али не и само њих) према тобож лидерском, регионалном позиционирању Србије, а пре свега према питању евроинтеграција и косметског проблема, двема угаоним тачкама савремене српске драме, јасно и злослутно уверава да у својим обраћањима нису поступали са позиција којe упућују на председниковање у складу са националним моралним императивом, и укупним националним и историјским тежњама, сублимираним у изговореном и/или прећутаном, обзнањеном или тајном консензусу о њима (историјским тежњама).

И стога још што не смемо да престанемо да се питамо  ко може национално да изневери када се каже „свет је под доминацијом једне империје, према томе, зарад (тобож) виших националних

Све време заправо говоримо о Слободи која је у конкретној изјави експредседника, као и у многобројним изјавама о ЕУ и јужној српској покрајини сведена на злослутну мутацију видовданског ДНК, иначе дубоко уроњеног у целокупни, колективни, духовно-морални генотип нације.
Фотографија: alo.rs

циљева сада је и национално неверство у реду“? Јер, не само да огромна већина људи не би то учинила када се то забрањује (Устав не допушта такву врсту делања и за исту предвиђа законске санкције), већ велика већина то не би учинила ни када се то толерише, охрабрује или награђује, како се може стећи утисак да стоје ствари у нашој земљи последњих неколико година. И како је то несрећно учинио и несрећни Борис Тадић крајем јуна 2007. године изјављујући извињење грађанима Хрватске. Оно извињење које од 16. новембра 2012. године на души носи и Бљесак и Олују. Оне сузе, онај крик, оне колоне… она болна тумарања прогнаног српског Народа кроз, не ретко, негостољубиве пределе непросвећене, посткомунистистичке Србије деведесетих година прошлог века.

Елем, након последњих хашких пристрасности и доношења ослобађајућих пресуда хрватским генералима Готовини и Маркачу, Борис Тадић, Едип који још увек није напустио Тебу, све и да то

Борис Тадић, изјављујући извињење грађанима Хрватске на души носи и Бљесак и Олују. Оне сузе, онај крик, оне колоне… она болна тумарања прогнаног српског Народа кроз, не ретко, негостољубиве пределе непросвећене, посткомунистистичке Србије деведесетих година прошлог века.
Фотографија: songofawanderingsoul.blogspot.com

хоће да предузме кукавички потписујући капитулацију без (унутарстранчке) борбе, мора коначно разумети да је својим егоистичним, антинационалним непочинствима све време био родоскрвни саучесник у потписивању оптужнице против сопственог Народа. Управо оптужнице чији је немилосрдни егзекутор суд који би сасвим остао без свог морбидног смисла да у њему нема Срба. Исти онај суд који ће пре последње пресуде тамо утамниченом последњем Србину, бескрупулозном елегантношћу, из тобожњег кућног притвора испратити и Рамуша Харадинаја – кући, великом терористичко-сепаратистичком здању чије  је злокобне ахтисаријевске темеље  поставио исти човек који се извинио Хрватским грађанима, не питавши никога да ли има права то да учини онда када тај „добар државнички гест“ представља посипање соли по незацељивој људској и националној рани. Најмање још (и једино) што може да уради јесте да се напослетку искрено извини сопственом Народу. Пре него што оде у – атинске шуме националног заборава.

Повезани текстови: ПАРАДОКС РОДОЉУБЉА

Повезани текстови: ХОЋЕ ЛИ ЕДИП НАПУСТИТИ ТЕБУ?

Повезани текстови: АХТИСАРИЈЕВ РУКОПИС

Повезани текстови: ВРЕМЕ КАПИТУЛАЦИЈА

Повезани текстови: НЕ У ЛЕЂА ПРЕДСЕДНИЧЕ

18 thoughts on “АТИНСКЕ ШУМЕ БОРИСА ТАДИЋА

  1. Propast drzave i nacije, koji se, sve je ocitije, ukazuju kao jedini izvestan epilog aktuelne „srpske drame“, rezultat je podudaranja interesa stranih zavojevaca sa apsolutno _izvornim interesima coveka koji ju je do nedavno vodio (.a i onoga koji je sada vodi). Nije „to“ doslo samo spolja, to originalno izvire i iznutra. Neko je mozda godinama svesno i planski gradio imidz domacina i „Srbina“, samo da bi u poslednjem cinu ove tragedije zadao zavrsni udarac zemlji i narodu iz koga formalno potice. Nije ovo nikakva teorija zavere, ovo je zavera na delu, sad vec sasvim neprikrivena, a kako stvari stoje, za skrivanje nema vise ni potrebe. Nema se vise ni od koga skrivati. Pocinjem se, stari prijatelju, ozbiljno plasiti da „one“, vidovdanske Srbije vise i nema, sem mozda u nasim glavama…

    Свиђа ми се

  2. Tekst sam prvo pročitao na drugom sajtu. Ovo kažem zbog fotografija koje tamo nisu postavljene a ovde predstavljaju dobru dopunu, inače dobrom tekstu.
    Naravno, Boris Tadić jeste jedan od uvodničara u našu propast, ali nije usamljen u tome. Naprotiv, kako napisa Černiševski sve izgleda vrlo dobro osmišljeno. I vrlo odavno.

    Свиђа ми се

    • Поштовани Родољубе,
      фотографије на блогу постављам лично и мој су избор. На сајтовима где текст(ове) преузимају, уредништва то чине на начин на који мисле да је добро за потребе њихових сајтова.
      Када говорите о становишту господина Чернишевског, који се поклапају са вашим, имате сво моје разумевање. И бригу.
      Поздрав,
      С.Т.

      Свиђа ми се

    • Поштовани Двојниче,
      прихватам ваше критике са уважавањем као Ваш лични став. Не мислим међутим да је лоше што провејава идеализам у мојим текстовима. само идеалистички захтеви могу направити искорак.
      Поздрављам вас и захваљујем што посећујете Плетеније словес.
      С.Т.

      Свиђа ми се

  3. „Оно извињење које од 16. новембра 2012. године на души носи и Бљесак и Олују. Оне сузе, онај крик, оне колоне… она болна тумарања прогнаног српског Народа кроз, не ретко, негостољубиве пределе непросвећене, посткомунистистичке Србије деведесетих година прошлог века.“

    -Ovo je zaista tačno. Mnogi „srbijanci“ nisu ni znali da postoje Srbi u Hrvatskoj, BiH i Kosovu.

    Свиђа ми се

  4. Do pola teksta izdržah, ali mi onda poče pritisak da raste. Ostavljam čitanje za ono, kad sam basbas smirena i imam živaca za još jedno nerviranje, od kojeg imam samo još veće nerviranje što uopšte dozvoljavam sebi da se iznerviram.
    Ustvari, samo pokušavam da se našalim nad kolektivnom mukom. U vreme kad nam do šale nije.

    Свиђа ми се

Постави коментар