Горње Село на Шар-планини, завичај оца мог

На слици: Шар планина, Космет, Србија Фотографија: skyscrapercity.com

На слици: Шар планина, Космет, Србија
Фотографија: skyscrapercity.com

На 18. километру, од Призрена ка Шар Планини, налази се последње у низу од 13 села Средачке Жупе, смештених уз Бистрицу – Горње Село. Окружено је планинским венцем Шар планине. Више села, јужно уз граничну линију са Мекедонијом, издиже се масив Гужибаба, југоисточно је потез Пескови, а источно је планинска коса Деведеница.

Горње Село се први пут помиње у светоарханђелској повељи српског цара Стефана Душана из 1348. године…

На слици: Шар планина, Космет, Србија; Фотографија: stad.com

На слици: Шар планина, Космет, Србија;
Фотографија: stad.com

Село је 1947. године имало 100 кућа. Срби православци (29 k.) и Муслимани (71 k.) укупно, 100 кућа. Преци свих родова су стари досељеници из околине Призрена, са Косова, из Кичева и околине Скопља.

На слици: Црква Светог Ђорђа у Горњем Селу је процењена као верски објекат од изузетаног значаја. Изграђена је крајем XVI, почетком XVII века Фотографија: mnemosyne.org.rs

На слици: Црква Светог Ђорђа у Горњем Селу је процењена као верски објекат од изузетаног значаја. Изграђена је крајем XVI, почетком XVII века
Фотографија: mnemosyne.org.rs

У селу се налази гробљанска црква Светог Ђорђа, поцењена као верски објекат од изузетаног значаја. Изграђена je крајем XVI, почетком XVII века. Припрата са звонаром дограђена половином XIX века. Делом очуване фреске рад су призренских мајстора из 16. и 17. века. Сачувано је и неколико доста оштећених икона из 17. века. Иконостас и иконе у цркви датирају из XIX века. Првобитна грађевина има правоугаону основу и апсиду на истчној страни; пресведена је полуобличастим сводом и покривена каменим плочама. Припрата, која је исте дужине као црква, са звоником од дрвета, додата је цркви средином XIX века. Звоник је срушен 1945. године и на његовом месту је подигнут нови. Занимљив је тимпанон над јужним вратима. Рађен је у једном комаду камена, на коме су у плитком рељефу уклесани расцветали крст и две симетрично постављене птице. Овај тимпанон представља далеки и позни одсјај некада богато скулптованих средњовековних портала. Око цркве је старо српско гробље. читав комплекс је смештен у муслиманско-албанском окружењу и није обезбеђен.

Фотографија: mnemosyne.org.rs

Фотографија: mnemosyne.org.rs

Фотографија: mnemosyne.org.rs

Фотографија: mnemosyne.org.rs

Фотографија: mnemosyne.org.rs

Фотографија: mnemosyne.org.rs

Лазар Вучковић, песник, савременик и пријатељ Бранка Миљковића, рођен је у Горњм Селу 1937. године. јУтопио се у Охридском језеру заједно са црногорским песником Блажом Шћепановићем, учествујући на Струшким вечерима поезије, лета 1966, када се чамац у коме је био још и Оскар Давичо, преврнуо. Нађени су на дну језера загрљени. Лазар и Блажо нису знали да пливају.Фотографија: sr.wikipedia.org

Лазар Вучковић, песник, савременик и пријатељ Бранка Миљковића, рођен је у Горњм Селу 1937. године. Утопио се 1966. у Охридском језеру.
Фотографија: sr.wikipedia.org

У Горњем Селу је 1937. године рођен и одрастао Лазар Вучковић, српски песник, свременик Бранка Миљковића.

Био је новинар и репортер листа „Јединство“ у Приштини. Један је од првих српских послератних песника на Косову и Метохији. Писао је и приче и поетизоване репортаже за лист Јединство. Прве радове објавио је у „Јединству“ и часопису „Стремљења“, „Омладини“, „Младости“, „Сусретима“, Jeta e re, Rilindja.

Утопио се у Охридском језеру под неразјашњеним околностима заједно са црногорским песником Блажом Шћепановићем, учествујући на Струшким вечерима поезије, лета 1966, када се чамац у коме је био још и Оскар Давичо, преврнуо. Нађени су на дну језера загрљени. Лазар и Блажо нису знали да пливају.

Септембра 1969. године у родном месту Горњем Селу, откривена је биста и одржани су први песнички Сусрети „Лазар Вучковић“, а од 1970. године часопис „Стремљења“ додељује Награду „Лазар Вучковић“ за најбоље стихове објављене на његовим страницама.

***

ЦВЕЋЕ ОЧЕВОГ ЗАВИЧАЈА

(…Из ауторске збирке поезије „Тишине“)

 

Сасвим случајно

Или не

Само пар година уназад

Мој отац је из топлих дланова завичаја

Понео грумен земље

И семе безименог цвећа

Свог детињства

У новом свету

Очевим сузама заливана

Зебњиво клија Слобода црвених латица

Коју изнова ваља освајати

 Извор: Подаци: „Насеља“ др. Т. Вукановић: Средачка Жупа

На слици: Шар планина

На слици: Шар планина

Фотографија: Лична архива

Фотографија: Лична архива

Фотографија: Лична архива

Фотографија: Лична архива

Фотографија: Лична архива

Фотографија: Лична архива

Фотографија: Лична архива

Фотографија: Лична архива

Фотографија: Лична архива

Фотографија: Лична архива

Фотографија: Лична архива

Фотографија: Лична архива

8 thoughts on “Горње Село на Шар-планини, завичај оца мог

  • Ех, од Призрена и Манастира Свтих Архангела узводно Бистрицом… и тамо на на највишим пропланцима подножја Шаре…
   ПС. У цркви је шездесетих година прошлог века службу водио и блаженопочивши патријарх Павле. Била је то некада његова парохија…

   Свиђа ми се

 1. На реци Бистрици, у непосредној близини Призрена, уз сам пут који од овог града води у Средачку и Сиринићку жупу и живописне пределе на северном ободу Шар планине, налазе се рушевине манастира Светих Арханђела, задужбине знаменитог цара Душана, у којем је он после смрти и сахрањен.

  Био је то, кажу, један од највећих и најлепших споменика средњег века, подигнут између 1348. и 1352. године. Манастирски комплекс чинили су велика црква Светих Арханђела, мања црква Светог Николе, конаци, библиотека, болница и велики манастирски зид, којим је све то било опасано.

  На Призренској Бистрици, непосредно уз манастир, налази се и данас чувени Душанов мост, који је повезивао царев манастир са његовим дворцем у оближњем Рибнику и царевом палатом у Призрену.

  Свиђа ми се

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s