Кратки трактат о људској природи или од Орвела до Достојевског

На слици: ДНК ланац; Фотографија: www.portalsvijesti.com

На слици: ДНК ланац; Фотографија: http://www.portalsvijesti.com

Људској природи не треба допустити да се разбукта.

Уопште узевши, људска природа није искорачила из нагонског света, тзв. примарних процеса и Принципа задовољства, а још мање је узрасла до разина које отварају висине за разумевање појма личне Слободе, или појма Бога.

Она у себи садржи драматичан еруптивни потенцијал, деструктивну есенцију најморбиднјих онтолошких атавизама и само њен строги надзор кроз ултимативно законодавство може оставити наду да човечанство може бити спашено.

При томе, не заваравајмо се ретким примерима богоугодног послушања, узвишеним и подвига достојним делима усамљених појединаца, они нису критеријум оптимизма, већ потврда болне и суморне спознаје. Аутентично унутрашње, самоизрастајуће освешћивање врсте се неће догодити никада, или барем не, на нехибридан начин. Еволуциони плато је достигнут и никакав спонтани развојни помак није више могућ.

Могућа је, под одређеним условима, контрола људске природе, и у том смислу, привремена, незнано дуга, орвелијанска осамдесетчетвртизација врсте, можда представља једини пут ка фјодоризацији исте и оној коначној „лепоти која ће спасити свет“.

 

Advertisements

4 thoughts on “Кратки трактат о људској природи или од Орвела до Достојевског

  1. Taj „strogi nadzor kroz ultimativno zakonodavstvo“ je očito šupalj kao sito i potpuno nemoćan i sigurno neće spasiti čovečanstvo. Ne postoji taj zakon koji ne sadrži rupu kroz koju će se promigoljiti ljudska pohlepa, sebičnost, bezobzirnost i izopačenost. I uvek će biti onih koji su iznad zakona. Putovanje stranputicom doseglo je svoj plato, a putovanja stranputicom neminovno vode u ćorsokak. Ali postoje i drugi putevi … Postavlja se pitanje da li će se desiti neko čudo i pokrenuti konačno transformaciju u pravom smeru?

    Liked by 1 person

  2. Koliko sam ja shvatio tekst, jedinka je univerzum za sebe koja može stići do spoznaje, ali je to „put kojim se ređe ide“.
    A svaki pokušaj „kolektivne spoznaje“ približava se nemogućoj misiji.
    Jedina nada i rešenje je u nama samima.

    Свиђа ми се

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s