Последње разврставање или академици трче почасни круг

На слици: Житно поље пред олују; Фотографија: sastavios.blogspot.com

На слици: Житно поље пред олују; Фотографија: sastavios.blogspot.com

 

„У сваком случају, боље да се разборитост покаже оним што се прећути, него оним што се каже“.

                                                                                          Артур Шопенхауер

Не, не драги моји, није то никаква префињена култура дијалога, ни жуђена слобода јавног мнења. Још мање је витешка морална храброст, а понајмање узвишена и рафинирана мудрост.

Неће од напрасно прозборених „истина“ српска дијалошка парадигма постати култивисанијом, нити ће  слобода мишљења освојити нова забрањена пространства. Још мање ће „хладнокрвна разборитост“ прострујати замуклим Народом, а понајмање ће национално биће бити филозофски просветљено „великом и бруталном истином“.

Биће пре, да је по среди, одурна и хладна самодовољност остварених нихилиста, бесловесно и дрско брбљање ситних душа; кукавичка опортуност под канџама моћног Шахријара и напослетку, бедно удворичко посипање пепелом.

Да, да драги моји, то је оно дуго очекивано, програмирано буђење опскурних спавача, отелотворење њихове бизарне гробарске поетике. То је очајнички крик неуспелог националног декодирања. То је коначно и последње разврставање. Тачка!  

 

Advertisements

12 thoughts on “Последње разврставање или академици трче почасни круг

 1. Ко ће други ако не Бљиц! Кад ти је мишљење у вредности 30 сребрњака… Тај јадни премијер је копао и рукама и ногама да дође на то место и оно једино због чега му је тешко јесте богатство које је стекао на грбачи српског народа са које не мисли да сиђе. Сва политика наша је само обична естрада са најгорим репертоаром икада. Треба да знамо и ово: поштен свет не улази где и они. Поштени су свесни лажи да Србија неће ратовати. Србија из рата не излази управо због ових и оваквих изјава. У рату не нестаје народ, у оваквом безбожном миру нестадоше многи. Космет није само југ Србије. Космет је сваки њен педаљ. И бранићемо Србију, о да!
  Поздрав, Станимире.

  Свиђа ми се

  • „.. у оваквом безбожном миру нестадоше многи.“
   …Знате, Јелена, у селу Мушутишту (код Суве Реке, на путу Приштина – Призрен) више нема цркве Богородице Одигитрије из 1379. год. Уништена је… Па, може ли ико перверзнију идеологију промовисати после таквих догађаја.
   Хоћу рећи, старија је (црква) и од великог Косова Поља на којем је настала Газиместанска национална поетика. Дакле, ако се и не можемо позвати на метафизичку аргументацију насталу на видовданском коду, ако је таква аргументација неразумљива (сасвим сумњам), ако је неприхватљива и/или недостатна под светлима изопачених рефлектора обасјане међународне арене, искористимо онда сиров историјски реализам. А, таквих примера и подоста…
   Срдачан поздрав!

   Свиђа ми се

 2. ТПЛЦ, за сајт посвећен руском филму, тренутно преводи серију о Ломоносову. Серија има девет епизода а за сада је преведено шест. Уз овај пост прилажем неколико реченица из шесте епизоде (кад Ломоносов долази, по наредби с више, да се извини „увређенима“, а где он, поштујући то, казује да се извињава за понашање, али не и за размишљање и да се у том погледу неће мењати).
  – Како се то понашате? Вређате академску конференцију!
  Л.: Не, господине Венски. Ви је вређате својим неписменим календаром! Какав сте Ви то астроном? Али зато руским благом шпекулишете вешто! Нема се шта рећи.
  – Дериште! Безобразник… Ја знам хиљаду учених људи!
  Л.: А ја знам хиљаду богатих, па нисам од тога богатији. А како сте постали академик, знамо! Зар није тако, господине Шумахер?… Дошао сам да Вам кажем, господине Шумахер, да сте лопов! Али то је тек пола зла. Шта сте урадили за науку? Кога од истинских научника имате? Велики Бернули, генијални Ојлер, Белфингер… Где су они? Од Ваших злодела су побегли! … Зар је ово научна конференција?
  – Сељак! Грубијан!
  Л.: Да, ја сам сељак! Зато сте толико и уплашени. Ни генерала Игњатијева се не бисте толико плашили! А од мене, сељака, плашите се! И треба…

  Препоручујем серију.
  Поздрав, Станимире.

  Liked by 1 person

 3. Старац Пајсије је рекао Грцима да ако неће сами да буду Грци, томе ће их учити Немци (отприлике).
  Ако се наши редови почну празнити, подићи ће Господ из другог народа људе да попуне њихова упражњена места и увек ће постојати пуноћа.
  http://pricalica.blog.rs/blog/pricalica/nepoznata-istorija-srba…/2014/11/01/zan-ditur
  Анђели с нама.

  Свиђа ми се

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s