Инспирисано родољубљем

 

На слици: Чаршија у Приштини; Фотографија: jadovno.com

На слици: Чаршија у Приштини; Фотографија: jadovno.com

А ја вам кажем,

…да је подмукла и кукавичка замена теза о томе да само грађанска провинијенција гледа у „светлу“ и далеку будућност, а патриотска перспектива искључиво у мрачну прошлост – последње оружје посрнулог духа.

Са становишта вишег поретка и врлине, у ствари, једино одговорна, родољубива национална свест корача у будућност заиста, јер Слободе никада није било довољно и увек је ваљало ићи напред, освајати је изнова и изнова, из дана у дан, из века у век.

Сви они, пак, који флоскуларно и тенденциозно тврде да у том становишту (родољубивом) нема ничег прогресивног и да нас из њега походе анахронизми, примитивизам и назадњаштво, не само да пројектују страхове од властитих слабости, већ и брутално манипулишу савременим дериватима најбестијалнијих домета свих прохујалих епоха: империјализмом, окупацијом и неслободом, тј. свим оним атрибутима прошлости којих се и сама повест стиди.

13 thoughts on “Инспирисано родољубљем

  1. Одличан текст ! Морам додати, да су твоје колеге блогери и ,наравно, наша светлост Патријарх Павле део једне бескрајне лепоте ове намучене и напаћене Србије.Вечита борба за душе…

    Свиђа се 2 people

  2. И не само да манипулишу, него и промовишу све оно чега се наш народ гнушао кроз векове, намећући нам да је то “култура“ и “вредност“, а да је глад за слободом само плод неспособности разумног промишљања.
    Када те вредности спусте на ниво јединке, посебно када се којим случајем суоче са њиховом пројекцијом на себе саме, онда нису баш толико културни и широкогруди и нису спремни тек тако да “прихвате реалност“… А те ствари се кад тад, пре или касније, своде на ниво сваког појединца. Ако им се не супротставимо као група, као народ, онда ће бити касно када нам ђаво уђе у кућу да, дошавши по своје, насамо поприча са нама.

    Свиђа се 1 person

  3. Niko nam dušu ne može pogubiti do nas samih. Odreći se roda, to bi značilo odreći se sebe, a odreći se budućnosti značilo bi odreći se života.
    Sloboda je i lepota i usud, jer uzimanjem slobode uzima se i nesloboda. Zato je najbolje podesiti utege da balansiraju u ravnoteži.
    Jer, može li prazno telo, spaljene duše biti blistavo? I šta je telo bez duše?

    Свиђа се 1 person

Постави коментар