Квартет с поводом

На слици: Фрагмент ношње; Фотографија: http://halboor.com

На слици: Фрагмент ношње; Фотографија: http://halboor.com

 Сада је родољубиво окупљање и пригушени СУСРЕТ две сродне душе које конспиративно негују љубав према Отаџбини ризикуjући при том да од естаблишмента и јавног дискурса буду проглашене субверзивним САУЧЕСНИЦИМА у бризи према њој.

 Национална историја српског рода индицира робустни и непомирљиви сукоб колонијалног духа и частољубивости. У драматичним циклусима су смењивали један другог, а када су се ти циклуси поклапали трагедија је била епска.

 Није права, историјска Србија у ријалитију. Тамо је онај њен изопачени и заведени део који је имао ту „привилегију“ да његова духовна парадигма тренутно господари светом, а њена колонијална вредносна испостава доминира домаћим масмедијима.

 …А онда ми је, некако у пролазу и помало нехајно, братаница добацила: „Стрико, ходаш све трапавије, готово исто као и деда“. Зна ли та наивна, млада душица, какву је уистину радост учинила моме срцу?

Advertisements

14 thoughts on “Квартет с поводом

 1. Ријалити Србија – њена „духовна парадигма тренутно господари светом, а њена колонијална вредносна испостава доминира домаћим масмедијима.

  И док год је само једноцифрени проценат становништва у овој нашој напаћеној земљи у стању да разуме и схвати ово Ваше изречено и написано, наша дивна традиција приказана фрагментом ношње на насловној слици као и чаробни, славујски пој из „из срца“ биће само спорадични или залутали глас истинских патриота који, на жалост, са све својом таквом земљом и њеним залуталим „овчицама“ ходају на рубу провалије, приближавајући се оном тренутку када ће се зачуђени пробудити у свету и у земљи коју неће моћи препознати, нити ће знати шта их је у тренутку снашло.(!)

  Требало се боље интелектуално и духовно организовати, ако већ није касно за то? …јер.
  Ви знате када је Фројд писао Ајнштајну почетком прошлога века шта је рекао …“ да је агресивност човеку урођена и да се стога сукоби уз најбољу вољу не могу спречити“ …ако сам добро парафразирала (?)

  Хвала Вам за овај диван текст Станимире
  Велики поздрав!

  Liked by 1 person

  • Хвала Вама на надахнутом коментару. Било је задовољство читати га.
   ПС. Нисам сигуран шта је Фројд рекао Ајнштајну, али јесам шта је Конрад Лоренц, етолог, устврдио говорећи о урођености агресивност: „Не сукобљавају се људи међусобно зато што припадају различитим групама“ (дакле, не зато што имају различите, супротстављене идеје, ставове, принципе…), „они улазе у групе“ (елем, трже разлоге и оправдања) „да би могли да се сукобљавају“. (односно, да би могли да испоље своју урођену карактеристику)
   Поздрав срдачан!

   Свиђа ми се

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s