Квартет с поводом

На слици: Фрагмент ношње; Фотографија: http://halboor.com

На слици: Фрагмент ношње; Фотографија: http://halboor.com

 Сада је родољубиво окупљање и пригушени СУСРЕТ две сродне душе које конспиративно негују љубав према Отаџбини ризикуjући при том да од естаблишмента и јавног дискурса буду проглашене субверзивним САУЧЕСНИЦИМА у бризи према њој.

 Национална историја српског рода, могла би се, између осталог, свести и на непомирљиви сукоб колонијалног духа и частољубивости. У драматичним циклусима су смењивали један другог, а када су се ти циклуси поклапали трагедија је била епска.

 Није права, историјска Србија у ријалитију. Тамо је онај њен изопачени и заведени део који је имао ту „привилегију“ да његова духовна парадигма тренутно господари светом, а њена колонијална вредносна испостава доминира домаћим масмедијима.

 …А онда ми је, некако у пролазу и помало нехајно, братаница добацила: „Стрико, ходаш све трапавије, готово исто као и деда“. Зна ли та наивна, млада душица, какву је уистину радост учинила моме срцу?

14 thoughts on “Квартет с поводом

  1. Ријалити Србија – њена „духовна парадигма тренутно господари светом, а њена колонијална вредносна испостава доминира домаћим масмедијима.

    И док год је само једноцифрени проценат становништва у овој нашој напаћеној земљи у стању да разуме и схвати ово Ваше изречено и написано, наша дивна традиција приказана фрагментом ношње на насловној слици као и чаробни, славујски пој из „из срца“ биће само спорадични или залутали глас истинских патриота који, на жалост, са све својом таквом земљом и њеним залуталим „овчицама“ ходају на рубу провалије, приближавајући се оном тренутку када ће се зачуђени пробудити у свету и у земљи коју неће моћи препознати, нити ће знати шта их је у тренутку снашло.(!)

    Требало се боље интелектуално и духовно организовати, ако већ није касно за то? …јер.
    Ви знате када је Фројд писао Ајнштајну почетком прошлога века шта је рекао …“ да је агресивност човеку урођена и да се стога сукоби уз најбољу вољу не могу спречити“ …ако сам добро парафразирала (?)

    Хвала Вам за овај диван текст Станимире
    Велики поздрав!

    Свиђа се 1 person

    • Хвала Вама на надахнутом коментару. Било је задовољство читати га.
      ПС. Нисам сигуран шта је Фројд рекао Ајнштајну, али јесам шта је Конрад Лоренц, етолог, устврдио говорећи о урођености агресивност: „Не сукобљавају се људи међусобно зато што припадају различитим групама“ (дакле, не зато што имају различите, супротстављене идеје, ставове, принципе…), „они улазе у групе“ (елем, трже разлоге и оправдања) „да би могли да се сукобљавају“. (односно, да би могли да испоље своју урођену карактеристику)
      Поздрав срдачан!

      Свиђа ми се

Постави коментар