Мали летњи мислионик

 

На слици: Летња жега; Фотографија: http://www.rtv.rs

Ретки су мушкарци који се неће похвалити, а још ређе жене које се неће поверити. Ова чињеница имплицира најмење две ствари:

  1. Разум није нужно привилегија бестрасних и/или мудрих, већ плашљивих;
  2. Хвалисавост је дериват страсти, а поверавање и дериват лакоумности;

***

Што сам више од Бога одмицао, то је више нада мном бдио. Када сам застао и испитивачки подигао поглед, угледао сам – пут.

***

И на крилима разуздане моћи и под оковима апсолутне немоћи, човек ће се разликовати од “човека” по томе у којој мери разуме да је његова сврха испуњавање дужности.

Advertisements

7 thoughts on “Мали летњи мислионик

  1. Ових сам дана одгледала руску серију „Метода“, тплц ју је превео. Има шеснаест епизода и има занимљиву тему, која не оставља човека равнодушним. Морам рећи да сам баш мислила какав би твој осврт био. А кад већ помену овде дужности човека, само ћу напоменути, ако ниси гледао, да је реч о супротстављеној шизофренији. Једна стоји на страни закона, друга на страни криминалног злочина. Будући да улазимо у Зону сумрака (ево у Шведској, читам, јављају се политичари за легализацију инцеста и некрофилије) и појаве, како кажу, четвртог сталежа (руље без икаквог симболизма и вредности, сем острашћених нагона, а што се већ негује у самом врху власти, као и умножавањем полицијског апарата спремног да ту руљу бије) то би можда свима нама користило да кажеш нешто више не о болести шизофреније, већ односа друштва према њима и њих према друштву. Серија је јако гледана и има велики број присталица, али је огољена до бола, крвава и не штеди ни жртве, ни протагонисте, али ни гледаоце. Да ли је свака склоност ка злочину везана за шизофренију?
    Срдачан поздрав.

    Свиђа ми се

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s