Уместо новогодишње честитке

     „Знаш ли шта раде они који су спознали тајну срца? Не дуре се, не љуте се, не повређују, не буду повређени. У свему проналазе лепоту, знају да ништа није од људске врсте, знају да је све од Бога. Од њега и очекују. И – ћуте… А ћутећи говоре.

Антон Павлович Чехов

Advertisements

21 thoughts on “Уместо новогодишње честитке

 1. Занима ме зашто не – твоје речи?

  Сем тога, Чехов је раскрстио с Богом прилично рано. И овај цитат приписан Чехову ми нимало не личи на нешто што је Чехов икада могао да изговори.

  Какогод, шта има то ми да очекујемо од Бога? Зар није то да Он очекује од нас?

  Желим Ти свако добро и све најбоље у години пред нама и увек. Да си у здрављу, љубави, миру, радости и весељу!

  Liked by 1 person

  • …Моје речи јече целе године на блогу. Бојим се да помало већ и звече. А, са друге стране, речи попут Чеховљевих имају тежину већ деценијама (вековима).
   Да, Чехов је остао недоречен у погледу односа према вери и Богу, не може се сврстати у вернике тако лако, али не може се назвати ни агностиком (па чак ни гностиком). Мене, лично, опредељује оно што сам прочитао, макар то биле речи јунака (Чеховљевих,у овом случају), у његовом стваралаштву. Премда, са друге стране, много је прича и новела у којима заступа врло богоугодно становиште,чак и када то чини из улоге лекара (не ретко су његови јунаци доктори или у присним односима са докторима),односно, из перспективе медицинског модела живота, тј, научног, и мислим да је у њему до последњег дана живота горела ватра вере пригушена образовањем и научном скепсом.
   Поздрав шаљем и желим свако добро у Новој години!

   Liked by 2 people

 2. Nesto smo bog i ja uvek bili na predalekom kanapu, nekako nesagledivom, svi ruski pisci od Dostojevskog preko Tolsoja do Cehovu svu svoju velicanstvenost negde ispuste kad se predaju bogu i bozjem sudu i pravdi. Moj omiljeni roman Zlocin i kazna ima samo jednu manu a to je vrlo nezanimljiv i blag kraj, mislim da je u njima religioznost gusila mastu i darovitost, za razliku od ostalih religioznih ljudi koji su pisali poput Grka, koji su boga uvek videli kao sirinu kod Rusa je bog uzak i prizeman. Hvala na cestitki i na Cehovu!

  Liked by 2 people

  • …А, видиш, Рилке каже: Русија је једина земља на свету која се граничи са Богом“.
   Па, тако и њени писци, ваљда.
   Мислим да су руски писци и Руси уопште, бога перципирали, безусловно, док су други (па и Грци), то чинили, хајд` да тако кажем, инструментално. То je једина разлика коју уочавам извесно. Њихова „ширина“ је оправдање сопствених дамара, а руска „ускост“ објава послушања у којем је смештена она „ширина“ чије се границе мере бесконачном и безусловном љубављу.
   Хвала на посети и необично надахњујућем коментару. Срдачан поздрав!

   Liked by 2 people

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s