У прилог тексту проф. др. Срђана Шљукића – Демитологизација као кукавичје јаје Запада

У прилог тексту проф. др. Срђана Шљукића Демитологизација као кукавичје јаје Запада

На слици: Црква Богородице Одигитрије и њене рушевине; Фотографија: heritage.sense-agency.com

…Нешто размишљам и никако да престанем: У селу Мушутишту (код Суве Реке, на путу Приштина – Призрен) више нема цркве Богородице Одигитрије из 1315. године. Уништена је у јуну 1999. године након повлачења српске војске из јужне покрајине. Фрагменти живописа ове цркве су спадали у најбоље примере српског фрескосликарства.

Од тада наовамо, међутим, све нас чешће уче, не само туђини (њих није тешко разумети), већ и поједини слободоумни интерпретатори историје међу нама, да је посве ирационално и такорећи непрогресивно и безмало демодирано, опстајати на митовима, инсистирајући ауторитативно и строго да прошлост уистину и није онаквом каквом је опевавамо и оплакујемо, те да можда јесу у праву они који тврде да смо ми заправо Космет отимали од оних који су наводно тамо староседелачки живели, а не да је обрнуто било, и да најзад ваља џентламенски учинити велики подвиг и одустати од своје земље.

Питам се у чуду, може ли ико перверзнију идеологију промовисати после свега што се догодило нашем народу на Космету?

Хоћу рећи, старија је (порушана и спаљена) Богородица Одигитрија 74 године (за читав један живот), и од великог Косова Поља (1389) у чију славу је настала интегративна Газиместанска национална поетика, коју потоњих деценија разни смутљивци желе представити као жилави, империјални рефлекс српског рода.

Дакле, ако се и не можемо позвати на метафизичку аргументацију насталу на видовданском коду, ако је митологизована аргументација неразумљива и анахрона (сасвим сумњам), ако је неприхватљива и/или недостатна под светлима изопачених рефлектора обасјане међународне арене, искористимо онда сирови историјски реализам и голе чињенице у доказивању истине. На том терену је наша предност математичка. А, таквих примера има подоста.

Ето, на пример, Пећка патријаршија…

Advertisements

9 thoughts on “У прилог тексту проф. др. Срђана Шљукића – Демитологизација као кукавичје јаје Запада

  • Ја се питам какав је терет навалио плећа оних међу нама да морају поклекнути (промовишући такве идеје)?
   Јер историјске, правне и моралне основе за то не постоје. Осим…
   …осим уколико демографска инвазија није битнија од свега набројаног.
   Закон силе, сигурно није у питању.

   Liked by 1 person

 1. Sve je to odavno isplanirano i sada se samo sprovodi u delo, neki kazu da je datum blizu, vrlo blizu negde vec u prolece, neki koji prate, a ja vidim sve sto vidite i vi, i vise od toga. Moje poreklo je sa Kosova, majka mi je sa Kopaonika, ja sam rodjena u Kosovskoj Mitrovici mada sem toga nemam puno secanja, kratko sam se zadrzala ali imam rodbinu i sad kad pogledate i pitate me da li je Kosovo nase, ja ne znam sta da vam kazem a da me pitate da li treba da ga dobrovoljno otudjimo ja cu reci samo: Ko to radi!

  Liked by 1 person

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s