Завршна реч

На слици: У судници; Фотографија: http://www.ekspres.net

Из нових рукописа

Узимајући завршну реч, реномирани адвокат из престонице, пуномоћник средовечног математичара који је ударцима маљем у главу, усмртио супругу због, како је изјавио, „неподношљивог разумевања за његове одвратности“, поред осталог, бранио је свог клијента у крушевачком Вишем суду, и следећим пледоајеом:

„Према општем, и нажалост, наивном уверењу, велико добро, штагод то значило, може својом снагом надвладати, или макар неутралисати свако зло. У основи ове идеје обитава претпоставка да је потребно и довољно да постоји решеност добра да делује, те да ће тиме зло бити савладано. Ствари, међутим, нису тако једноставне. Однос добра и зла, наиме, није комплементаран већ еквивалентан, а положај ових суштастава не карактерише доминација једног над другим, већ њихова равноправност. Другим речима, велико добро не може трајно да надвлада било какво зло, (привремена преимућства, разуме се, историјски су тривијална и безначајна), напротив, велико добро генерише велико зло, као и обратно. Велико зло није у стању да на дуже стазе надјача добро, штавише, сва је прилика и неминовност да ће инспирисати рађање великог добра које ће остварити равнотежу снага. Једноставно речено, са порастом добра расте и зло, са узмицањем зла, јењава и добро. Напослетку, зар нису највећи морални подвизи, како појединачни, тако и колективни, плод најдубљих посрнућа, и нису ли најстрашнији падови следили највиша узнесења? Можда у овој тези обитава некаква нада. Последња? Ко то зна?“ Саслушавши га, судија је одредио паузу, а након окончања исте, странкама у поступку, обзнанио је да је од председника Вишег суда затражио сопствено изузеће. Следећег јутра је отворио боловање због срчаних палпитација, а шест месеци доцније, хоспитализован је на психијатријском одељењу. Према поузданим информацијама, поступак који је својевремено довео до самог изрицања пресуде, још увек је у току. Како се могло чути, новоделегирани судија, са ентузијазмом проучава записнике са претходних рочишта.

13 thoughts on “Завршна реч

 1. pletenijesloves.wordpress.com

  Не можете да поделите ову поруку пошто веза није у складу са нашим Стандардима заједнице
  Ако мислите да ово не крши наше Стандарде заједнице, обавестите нас

  Овако се завршио мој покушај да поделим пост!
  А коментар?… Ретко остајем без коментара. Пиксел је имао снаге да изговори оно „ааааааааааааааааааа“. Ја ни самогласнике више немам.

  П.С. Нова дефиниција равнотеже: тамо где живот ужасава, Велики Писац одушевљава!

  Liked by 2 people

  • Да се разумемо, све је фикција.
   И још нешто, свестан сам да је мотив помало морбидан, те се извињавам свима којима изазива саблазан.
   Такође, инсистирам на амбијенту Крушевца јер живот постоји и изван престонице, а ја бих баш да афирмишем тзв. унутрашњост.
   Хвала Ти на комплиментима. Када то изговори Писац, није мала ствар. Остај здраво Другарице!

   Liked by 1 person

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s