Повратак

На слици: Напуштена кућа; Фотографија: https://lolamagazin.com/

Из нових рукописа

Човек који је кренуо путем безусловног и коначног повратка у завичај, оставио је сав иметак без остатка, титулу доктора наука коју је стекао у престоници и бројно потомство којем је даривао своје најлепше животне пределе, и понео са собом само једину чежњу целокупног личног постојанства. Угледали смо његову погурену прилику једног бистрог јулског праскозорја док се примицала водама Бистрице крај које смо данима већ сачекивали скелеџију са друге стране и преузимали извештаје о преосталима. Пробијао се тетураво кроз прозрачну љубичасту измаглицу која се разливала при тлу, претражујући џепове свог сакоа, а када нас је угледао, рекао нам је уморно „добро јутро“ и без икаквог чуђења, као да је управо на нас рачунао, замолио за упаљач. Дубоко увукавши дим цигарете коју је припалио, са копнећим сјајем у очима и некаквом суманутом решеношћу, упитао нас је без икакве уводне комуникације, да ли је на правом путу, а ми смо, потврдно климнувши главом, сасвим уверени у своју мисију одговорили да дубоко саучествујемо са његовом носталгијом, да одавно већ знамо како је свако путовање само дуги повратак у детињство, у далеке, поетизиране пределе сећања, али и, на жалост, да се од болних реминисценција не може кренути напред, у обећану будућност која, дабоме, најмање припада нама а свакако, нараштајима који пристижу и покољењима која још нису рођена. Неколико минута касније, укрцао се на скелу и нестао ка обали чије обрисе нисмо видели. Разуме се, тамо смо били официјелно, на тајном задатку службе државне безбедности, а реченица коју смо изговорили, представљала је верзију текста који смо саопштавали идеалистима.

19 thoughts on “Повратак

 1. ovo je informacija za tebe, druže
  Konkurs
  Grupa Blogovi poziva sve autore koji na svojim blogovima objavljuju tekstove na južnoslovenskim jezicima da pošalju svoje neobjavljivane prozne radove i pesme na sledeće teme:
  1. Van okvira ekrana
  2. Blogatstvo
  3. Escape: 12122020 – Putovanje u središte duše
  Tekstove maksimalne dužine do dve strane kucane u Wordu, font Times New Roman, veličina 12, ćirilicom ili latinicom, slati na adresu grupablogovi@gmail.com do 12.12.2020. godine. Svaki bloger može poslati po jedan tekst na svaku od tri teme. Uz tekstove dostaviti i kratku biografiju autora.
  Žiri u sastavu: Jelena Milenković, pisac, Jelena Ćuslović, pisac I Marija Urošević, menadžer u konditorskoj industriji, izabraće tri najbolja rada, a imena autora biće objavljena 7. 1. 2021. godine.
  Od izabranih radova biće priređena zbirka u elektronskom izdanju, a bude li interesovanja njihovih autora, koje ćemo kontaktirati posle prikupljanja radova, moguće je samofinansiranje objavljivanja zbornika u štampanom izdanju.

  Свиђа ми се

  • Драга Негослава,
   прочитао сам на Твом блогу овај пост недавно, када је објављен и Твоју љубазност овим „специјалним“ позивом, доживљавам као израз искреног пријатељства и поштовања. Бићу искрен до краја, доживљавам је као прву награду на самом конкурску, а Ти слутиш, и симболичан значај мог признања. Али, авај, не замери, уз сав респект и најбоље жеље свим учесницима, одавно (можда већ једну деценију целу) нисам послао ниједан свој рад на конкурс (у такмичарском делу). Угасила се у мени такмичарска жеља, а посебно током неколико (пре)тешких и болних претходних година…
   Извини.
   Пратићу скрушено из свог блогоприкрајка.
   Поздрав Теби и свим дивним блогерима које „познајем“. Подразумева се, навијаћу за све вас.
   Срдачно, С.Т.

   Свиђа ми се

  • …Упутите ме на садржај.
   ПС. Не успевам да доставим честитке на Ваш блог – пост. То већ постаје правило, а не изузетак, а Вордпрес не предузима ништа. Користим зато прилику да Вам честитам, и да питам како се до књиге може доћи?
   ППС. Погледајте,ипак, сандуче са непожељним – спам коментарима. Можда су тамо похрањени моји коментари.
   Срдачан поздрав и још једном честитке!!!

   Свиђа ми се

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s