ТАЈНА НАЦИОНАЛНОГ ОКУПЉАЊА

На слици: Косовски божур; Фотографија: https://www.in4s.net/

Ако се не окупимо око идеје о националној Слободи окупиће нас,  јалове и неме, слобода а(нти)националних идеја. Лебдеће худо око нас и кроз нас а ми ћемо у најсрамнијој тражити утеху за наше данашње лицемерје, неодлучност и кукавичлук.

Ако дозволимо слободу а(нти)националних идеја окупираћемо сами идеју о Слободи трагичније неголи било који окупатор Отаџбине у њеној историји са свирепом страшћу која ће надвисити и ону којом смо самобитност опседали током комунистичке епохе.

Aко се не окупимо око идеје о националној Слободи, лишићемо пркоса свест о вредносној, економској и територијалној окупацији Отаџбине.

Лишимо ли пркоса свест о окупацији Отаџбине, признаћемо и сами да национална свест није камен темељац наслеђене националне свести српског Народа и да су у праву они који настоје да нас суоче са тзв. историјском нужношћу чији је крајњи циљ прихватање измишљене и наметнуте реалности.

Ако се не окупимо око идеје о националној Слободи изгубићемо на дуго код за дешифровање појма Слободе који смо сами утиснули у светску историју и са поносом га чували од кнежеве вечере до потоњих дана.

Ако дозволимо тај губитак нећемо имати нову историјску прилику да избегнемо потомачки и предачки презир  што смо пристали да следимо бешчасни пут од вере до вечере којим иду они међу нама који оправдавају Јудино јеванђеље.

Ако се не окупимо око идеје о националној Слободи, окупиће нас свирепа слобода разгоропађене, шестовековне клетве пред чијом ћемо злокобном силом узалудно цвилети и грчити се за милосрђе.

Ако се окупимо око слободе клетве која је шесто година у тишини веровала да ће заувек припасти епској повести, можемо без трунке немира и сами закорачити у заборав, не само као покољење, већ и као нација.

Не окупимо ли се око идеје о националној Слободи, окупићемо се око свега што нисмо, свим оним што смо одувек били.

Окупимо ли се око сопствене националне негације, кренућемо на дуг, предуг пут без повратка. И незнано дуго ћемо веровати да је то заиста и управо онај пут који није имао алтернативу.

ПС. …Текст изворно објављен 02.априла 2012. године на патриотској блогосфери под насловом „Тајна ђурђевданских избора“

9 thoughts on “ТАЈНА НАЦИОНАЛНОГ ОКУПЉАЊА

 1. А шта сам све хтела да кажем у то глуво доба док су многи губили делић Слободе чекајући да тачно у два испоштују “господаре времена” и поћерају сат унапред (о, има и таквих, верујте ми на реч, ни минут пре, ни минут после!), читајући твоје Слово , ја сам се упитала до колико је душа допрло те 2012., и до колико ће мртвих душа допрети данас…
  Бојим се (а не треба се бојати, Бог с нами!)… И опет ми се из далеке прошлости јавља она моја песма Кампања (Кренула луда/тресла се гора/по мозгу рије/ко ноћна мора…)
  И да поновим и данас, Станимире драги!

  Liked by 1 person

  • До колико год (мало) душа да јесте допрело 2012., чињеница је да сам осетио потребу да текст поново поставим, а то говори само за себе. Неће ни сада допрети до више душа, али нека до једне нове стигне, вајда је.
   Много срдачних поздрава из једне од старих српских престоница.

   Liked by 1 person

 2. Laza Kostić – Puška (1860)

  Oko nas se zmije roje,
  a nad nama kletve vise,
  al’ ne boj se, čedo moje,
  dušo moja, ne boj mi se!

  Sad od duše pušku gradim,
  neka puca preko sveta,
  a na nju ću da nasadim
  od ljubavi bajoneta.

  S otime ću bajonetom
  da jurišim na seljenu,
  da izbavim jednim šetom
  moju diku odnesenu.

  A kad bude što će biti,
  onda nek mi duša dane,
  bajonet ću skinut viti
  s moje puške usijane.

  Predaću ga u rod mili,
  arsenalu onom svetom,
  pušku onu srpskoj vili,
  s onim istim bajonetom.

  Liked by 1 person

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s